top of page
  • Writer's pictureHamster

Produse periculoase pentru hamsteri

Poate nu toata lumea stie, dar in pet-shop nu toate produsele vandute sunt bune pentru blanosi ba chiar unele dintre ele pot provoca decesul. Aceasta este o lista cu aceste produse care ar trebui musai evitate.


Pentru ca tinem la animalele noastre de companie, e bine sa avem grija ce produse le luam. Nu tot ce se gaseste cu eticheta "pentru hamsteri" este in regula iar personalul angajat la pet-shop va poate oricand indruma gresit. Tineti minte, ei sunt angjati in primul rand sa vanda.


Exista produse periculoase care inca se vad in pet-shop-uri.

Primul si cel mai periculos produs este:


Asternut pufos (Fluffy bedding)

Are o rata de deces foarte mare. Hamsterul are in mod natural tendinta de a lua acest material si a-l baga in falci pentru a-l transporta in culcus. Faptul ca e compus din fibra de bumbac, deseori aduce la aspirarea acestuia in plamani sau la lipirea de falci. Hamsterul apoi nu mai poate sa elimine acest produs si astfel ajunge sa se sufoce.


Asfixierea cu acest produs constituie o urgenta medicala si hamsterul trebuie operat in cel mai scurt timp. Este un produs foarte periculos si acest fapt este confirmat de comunitati internationale de proprietari de hamsteri.


Bila pentru alergat


Este in esenta un produs inutil deoarece in principial hamsterul ar trebui sa aibe accces la o rotita adecvata 24h din 24h. Scopul bilei in sine este defapt sa scoti hamsterul sa se joace infara custii insa folosirea acesteia nu ofera o experienta placuta si poate induce anxietate hamsterului.


In primul rand hamsterii se bazeaza pe miros pentru a naviga mediul inconjurator, inchiderea unui animal intr-o astfel de capsula ii anuleaza posibilitatea de a explora. Hamsterul nu este un animal cu un vaz dezvoltat si daca este inchis in bila, el se va ciocni de obiecte si mobila. Hamsterul alearga in bila insa el nu exploreaza ci defapt incearca sa scape. Asa am proceda si noi daca am fi inchisi in asa ceva fara voia noastra. Bila in sine are niste gaurele lungi pentru "ventilatie" insa piciorusele fragile ale hamsterilor se pot prinde in aceste gauri ducand la fracturi.


Hamsterii nu se urca personal in bila pentru ca le place, ei sunt animale in mod natural curioase si se vor baga in orice gaura ca sa investigheze. Faptul ca in hamster intra in bila nu inseamna ca ii place sa fie acolo. Germania a acos de la vanzare acest produs deoarece a dus la decese.


O optiune ieftina de ajutat hamsterul sa exploreze este scoaterea lui intr-un tarc sigur sau statul in cada cu o patura. Hamsterul va fi astfel bucuros sa se plimbe si sa se joace fara sa fie prins intr-un device din care sa nu poate iesi.


Hamul



Hamsterii si alte rozatoare nu sunt caini si nu ar trebui sub nici o forma sa fie pusi intr-un ham sau o lesa. De altfel hamsterii nu ar trebui scosi afara deoarece pot ingesta fecale de la alte rozatoare si pot face jardia, microb transmisibil si la oameni. Punerea unui hamster in lesa sau ham constituie un abuz asupra animalului. Daca doriti ca hamsterul sa fie in siguranta in timp ce se plimba, ii puteti oferi un tarc sau o zona sigura in casa.


Talasul/rumegusul cu sau fara parfum


La noi in tara din pacate toate marcile de rumegus/talas sunt facute din copaci cu provenienta rasinoasa. Acesta emana toxine pe care hamsterul este obligat sa le aspire deoarece nu are de ales. Mai ales, pentru un animal care se bazeaza pe miros, talasul cu parfum este extrem de daunator si ii anuleaza simtul principal.


Talasul/rumegusul duce la aparitia infectiilor cailor respiratorii si la iritatii ale pielii pana la pierderea blanitei. Daca aveti asa ceva in cusca, schimbati urgent.


Rotile mici si rotile metalice


Rotile metalice ranesc picioarele animalului de companie ducand la ceea ce se numeste "bumbble foot". Este o afectiune grava ce netratata poate duce la deces iar tratamentul in sine poate dura si cateva luni.


Pe langa cele metalice mai sunt si rotile sub diametrul recomandat de 20 cm pt hamsteri pitici si 28 cm pentru hamsteri sirieni. Daca luam o roata prea mica, hamsterul va fi fortat sa isi curbeze spatele in mod nenatural in timp ce alearga si sa isi deformeze coloana. Un hamster cu coloana deformata va avea probleme de deplasare pe masura ce inainteaza in varsta.


Blocul mineral


Desi este cel mai putin periculos din aceasta lista, el nu ar trebui daruit hamsterului decat la recomandarea medicului veterinar. Un hamster cu o dieta echilibrata corect, nu va avea nevoie de acest produs. Daca ii se ofera minerale in plus hamsterului, acestea pot provoca pietre la rinichi.


In concluzie


Aveti foarte mare grija ce produse achizitionati pentru animale. Cei din pet-shop nu sunt specialisti ci sunt simpli angajati.

1,010 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page