top of page
  • Writer's pictureHamster

Substratul pentru hamsteri

Updated: Jul 13, 2020

Hamsterii sunt animale care locuiesc in vizuine. Le place sa isi construiasca propriul culcus iar noi trebuie sa le oferim mult substrat pentru a-i incuraja.



In Romania minimum recomandat de de asternut este de 15 cm, insa oricat mai mult de atat este binevenit. Daca cusca aleasa nu poate sustine minimum, atunci ar fi cazul sa va orientati catre o alta cusca. In imaginea de mai jos se afla un exemplu de vizuina de hamster in salbaticie. Hamsterii construiesc mai multe camere, fiecare cu un scop anume. Rudele lor domestice au acelasi instinct de a construi vizuine cu camere multiple.



In Romania exista o sumedenie de produse pentru asternutul hamsterilor insa doar o parte din ele sunt bune. Talasul/rumegusul de la noi din tara provine 100% din rasinoase si acestea irita caile respiratorii si pielea animalului ducand la afectiuni ulterioare. Asternuturile bune de la noi sunt: canepa (eng-hemp), fanul si hartia; cele care se gasesc in pet-shop. Mai jos aveti o imagine cu cele trei asternuturi de canepa care se gasesc la noi in tara.


Substratul poate fi completat cu o varianta facuta in casa. Luati un sul de hartie igienica sau servetel de bucatarie neparfumate si maruntiti.

Este extrem de important ca substratul folosit sa nu fie parfumat deoarece hamsterii au caile respiratorii foarte sensibile.


Indiferent de varianta aleasa, e bine sa ii oferiti hamsterului cat mai mult substrat. El poate fi suplimentat cu fan pentru a da un volum cat mai mare si pentru a face mai usoara crearea de vizuine.


Curatenia in cusca


Aceasta parta a capitolului se adreseaza celor care au cusca care ofera minimum necesar al custii (60x40 cm pt hamster pitic si 80X50 cm pt hamster sirian) si minimum 15 cm de substrat.

Nu se mai inlocuieste tot substratul decat la recomandarea medicului veterinar.

Hamsterii sunt animale cu o vedere destul de proasta si se bazeaza pe miros pentru a naviga in habitatul sau. Daca inlocuim totul, ii inlocuim si mirosul si e ca si cum l-am pune periodic intr-o cusca noua. Acest lucru provoaca stres si anxietate pentru animal facandu-l mai putin prietenos.


Exista doua tipuri de curatenie:

  1. Curatenia periodica (spot cleaning) - o data la 2-3 zile se arunca parti mici de substrat care s-au imbibat in urina si se inlocuiesc cu substrat nou. Tot acum se spala si rotita daca este necesar, doar cu apa si se sterge cu ceva neparfumat. Nu folositi solutii si detergenti pentru spalat obiecte decat daca recomanda medicul sau daca este musai necesar.

  2. Curatenia amanuntita (deep cleaning) - o data la 3-4 saptamani (dar poate fi si mai mult) se inlocuiesc doua treimi de substrat. O treime trebuie pastrata pentru a fi amestecata cu substratul nou si pentru a nu schimba mirosul din cusca.

Daca tineti cont de aceste sfaturi, veti avea un animalut fericit.


Lista asternuturi bune:




2,472 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page