top of page
  • Writer's pictureHamster

Hamsterii, animale solitare - mit si realitate

Updated: Jan 13, 2021

Acest articol se va concentra pe cele trei specii domestice de hamster disponibile la noi in tara si anume: pitic rusesc, roborovski si sirieni. Voi dezbate si informatia comform careia unele specii pot cohabita in cupluri sau grupuri.


In primul rand trebuie explicat de ce hamsterii de la pet-shop sunt tinuti impreuna. Starea animalelor vandute in astfel de magazine nu ar trebui luata ca un reper pentru ingrijirea lor. Hamsterii din pet-shop sunt pui de regula sustrasi de la mama mult prea devreme intre trei si patru saptamani. In mod etic hamsterii se despart pe grupuri de acelasi sex la 4 saptamani, urmand ca de la 5-6 saptamani sa fie vanduti\adoptati si sa isi inceapa viata solitara. La 6 saptamani incep sa devina foarte teritoriali iar bataile dintre acestia pot sa aibe rezultat fatal.


Este posibil ca in cercetarile facute de dumneavoastra sa fii gasit informatia conform careia hamsterii pitici si roborovski sunt specie sociala si pot sta impreuna insa aceasta informatie este gresita si periculoasa daca nu este detaliata specific.


Hamsterul hibrid - Pitic rusesc


Hamsterul hibrid este o descendenta în urma încrucișării celor doua specii de hamster pitic Siberian si cel Campbell. Descendenții născuți dintr-o combinație a acestor două specii, sau descendenții lor, sunt hibrizi care au moștenit trăsăturile ambelor specii. Pentru o persoana fără experiență poate sa fie foarte ușor de confundat cele doua specii si foarte greu sa iți dai seama,dacă este hibrid. Daca hamsterul tău pitic Siberian\Campbell nu are pedigree, îmi pare rău dar ai un hibrid. Cei mai multi hamsteri pitici din lume sunt hibrizi, aproximativ 80%. In general oamenii ii numesc simplu pitic rusesc. La noi în țara marea majoritate a hamsterilor sunt hibrizi asta datorita faptului ca multi provin de la înmulțitori si nu de la crescători etici. Iar generațiile trecute de hamsteri au fost înmulțiți fără sa se tine cont de gena lor. Din păcate nu exista nici un Campbell de rasa pura în România.

Dintre toate speciile de hamsteri doar aceste doua pot fi împerecheate. Chiar dacă această împerechere se întoarce cu câteva generații în urmă, descendenții lor rămân hibrizi - chiar dacă mai târziu sunt împerecheați exclusiv cu hamsteri de rasă. Chiar si după multe generații de siberieni de rasa pura, se găsește un hibrid pe linia genetica, nu contează a cata generație în spate, acești hamsteri vor rămâne tot hibrizi. Sunt multe probleme genetice care se găsesc la hibrizi, probleme neurologice, diabet care înainte era comun doar la Campbell dar nu si la hamsteri Siberieni, probleme oftalmologice si probleme de fertilitate.


Istoria hamsterului hibrid

Hamsterul pitic Siberian a fost considerat o subspecie a hamsterului pitic Campbell până în 1967. În acel moment, în Rusia a fost efectuat un experiment asupra ADN-ului celor două specii, în timpul căruia s-a descoperit că cele două ADN-uri nu erau în niciun caz la fel de asemănătoare pe cât credeau. Principala diferență constă în cromozomul Y, care în cazul hamsterului Campbell este complet diferit de cel Siberian. Acesta este motivul pentru care toți masculii născuți dintr-o încrucișare între un Campbell de rasă pură și un hamster pitic siberian de rasă sunt sterili, doar femelele sunt fertile. Chiar și astăzi, este o sarcină dificilă încrucișarea hibrizilor cu un hamster pitic Siberian de rasă. Studiul rus a fost tradus în alte limbi în 1982, deci abia atunci faptul că, în cazul Campbellului și al hamsterului pitic Siberian, nu a fost recunoscut ca subspecie, dar sunt două specii complet diferite. Numele lor latin a fost, de asemenea, schimbat în acel moment.

Aspectul hibridului este extrem de diversificat atât coloritul cât si forma corpului. Unii pot semăna mai mult cu Campbell, în timp ce alți hibrizi pot arata chiar identic cu hamsterul Siberian pana si blana se poate schimba iarna la fel ca la cei Siberieni.

Încrucișarea a două specii de animale creste riscul de probleme de sănătate iar acest lucru nu exclude si hamsterii. Desigur, acest lucru nu înseamnă că toți hibrizii au probleme dar trebuie sa fim conștienți de aceste riscuri.


Datorita celor enumerate mai sus, hamsterii pitici rusesti sunt instabili si nu pot cohabita cum ar putea s-o faca un campbells pur sange.

Hamsterul Sirian


Hamsterul Sirian original din Siria, este este cea mai mare specie de hamster și poate creste pana la 12-18 cm. Sunt foarte teritoriali și se vor lupta cu alți hamsteri dacă va trebui sa împartă aceeași cușcă. Este unul dintre cele mai populare specii de hamster. La fel ca toate speciile de hamster, sunt animale nocturne,si își petrec ziua dormind si noaptea sunt activi. Hamsterul Sirian în sălbăticie este solitar, se întâlnește cu cei din specia lui doar pe perioada împerecherii, după concepția puilor, masculul pleacă de lângă femela. Mama își va creste puii singura, iar aceștia sunt învățați sa fie independenți, ajungând la vârsta de 4 săptămâni sa părăsească cuibul si sa nu se mai întoarcă. Fie el mascul sau femela, își protejează teritoriul într-un mod incredibil, fiind destul de agresiv împotriva oricărui intrus. În condiții naturale, este complet imposibil ca două sau mai multe exemplare să trăiască împreună armonios. Nici părintii ,nici frații nu se tolerează asta în cazul în care puiul se va întoarce la cuib, vor ajunge la lupte sângeroase.


Asta se întâmpla si în captivitate, vor ajunge sa se bată pana la moarte chiar dacă sunt pereche sau părinți/copii/frăți totul se poate termina tragic.


Prin urmare, hamsterul Sirian trebuie ținut singur, nu are nevoie de compania altui hamster pentru o viață fericită.



Hamsterii Roborovski

Sunt cei mai mici si cei mai rapizi hamsteri domestici ceea ce ii face cel mai greu de imblanzit. In natura ei intr-adevar stau in colonii pentru aparare. In captivitate necesitatea de aparare sau de gasire a hranei dispare si aceasta specia de hamster devine instabila. Exista posibilitatea vaga ca ei sa poata fi tinuti impreuna daca se tine cont de urmatoarele reguli stricte:

  1. Se tin doar roborovski nu si alte specii cu acestia. Hamsterii vorbesc limbi diferite de la specie la specie si nu se inteleg. Neintelegerile duc la batai cu rezultat fatal

  2. Trebuie sa fie frati confirmati din aceeasi serie fatata la un moment dat. Hamsterii care se gasesc la noi in tara nu pot fi verificati. Ei sunt inmultiti in conditii ne-etice iar gradele de rudenie sunt imposibil de verificat. Ei trebuie musai sa provina de la un crescator acreditat international.

  3. Trebuie sa fie de acelasi sex. Tinerea hamsterilor de sex opus duce la inmultirea acestora, iar daca nu esti crescator etic sa creezi toate conditiile necesare totul duce la o sumedenie de probleme de santate si genetice.

  4. Tine minte ca se pot bate oricand. Trebuie sa fii pregatit cu o cusca goala ce corespunde minimului necesar si sa desparti hamsterii cum vezi semne de neintelegere.

  5. Sa ai bani pusi deoparte pentru veterinar. Nu se stie cand o pereche de roborovski poate decide ca nu se mai intelege si unul dintre hamsteri sa ajunga ranit. In acest caz o vizita urgenta la medic este necesara.

Casa adecvata pentru o pereche de roborovski:

  1. Cusca trebuie sa fie mult mai mare decat minimum necesar de 70X40 cm lunigme/latime, dar nu asa de mare incat sa ajunga sa se desparta hamsterii. (nu exista formula magica, trebuie sa stii din experienta)

  2. Cusca trebuie sa aibe un singur nivel continuu si neintrerupt, fara custi conectate precare. Daca se incalca aceasta regula unul din hamsteri poate revendica spatiul "special" si sa nu il lase pe celalt sa-l acceseze.

  3. Trebuie sa ai ascunzatori multiple in care pot incapea ambii hamsteri si cu iesiri multiple pentru ca nici un hamster sa nu ramana incoltit si sa nu moara in cazul unei batai.

  4. Trebuie sa ai atatea roti cati hamsteri sunt in cusca. Acestea toate trebuie sa corespunda minimului necesar. Daca hamsterii prefera sa alerge impreuna pe aceeasi roata nu inseamna ca scoatem din roti.

  5. Mancarea trebuie distribuita in asa fel incat ambii hamsteri sa aibe acces in acelasi timp la mancare. Asta inseamna ca trebuie ca vasul sa fie mai mare sau sa aibe mai multe vase cu mancare in cusca. Mancarea poate fi imprastiata prin cusca pentru ca acestia sa o adune.

  6. Apa trebuie musai pusa in mai multe locuri pentru ca hamsterii sa aibe acces in acelasi timp la apa.

Intr-un final sa tii perechi de robo cu descendenta confirmata este recomandata doar persoanelor care au experienta in a tine hamsteri singuri. Recomandat international ar fi de o experienta de minim 3-4 ani si minim 5-6 hamsteri (tinuti separat).



CONCLUZIE:

Hamsterii sunt animale in general solitare si tinerea lor impreuna produce riscuri inutile. Nu exista: Hamsterul meu se simte singur, hamsterul meu are nevoie de cineva. Ei sunt foarte fericiti solitari, chiar si roborovski se simt bine in singuratate. In tara noastra nu exista crescator etic asa ca nu trebuie nici macar sa incercati sa puneti hamsteri impreuna.


Surse:


Autori: Lavinia Hutanu si Carmen Olaru

2,140 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page