top of page
Writer's pictureHamster

Limbajul corpului la hamsteri

Hamsterii ca orice animal este capabil de un complex limbaj nonverbal care il ajuta sa relationeze cu alte exemplare de acelasi fel. Cateodata folosesc si sunete insa o fac destul de rar, sunt animale care se bazeaza cel mai mult pe limbajul corporal. Pentru o relație armonioasă cu hamsterii noștri e bine să învățăm caracteristicile limbajului lor.



șuieră, țipă/chițăie, își arată dinții - își exprimă frica, disperarea și nesiguranța. Unii hamsteri sunt speriați de fiecare lucru mic, în timp ce alții nu-și fac niciodată vocile auzite în acest fel. Țipetele sunt în mare parte tipice hamsterilor tineri care tocmai au intrat în viața noastră și încă nu sunt obișnuiți cu noi.


scoate un sunet scurt, repetitiv, asemănător strănutului - își exprimă nemulțumirea deoarece este expus la ceva ce îi cauzează stres (zgomot, lumină, praf, miros nou, apropierea altor animale etc.).


clănțăne dinții - pot fi 2 posibilități: clănțănitul foarte zgomotos poate semnifica faptul că hamsterul este supărat, nu îi convine o acțiune a noastră (exemplu: a fost trezit brusc); un clănțănit ușor de dinți poate semnifica faptul că este mulțumit (exemplu: mănâncă ceva ce îi place sau îi face plăcere că este mângâiat.


își umple fălcile cu mâncare sau așternut - hamsterul are 2 ‘’buzunare’’/pungi de o parte și de alta a gurii în care îndeasă mâncare sau așternut pentru a le transporta în cuib.


își golește fălcile/pungile în mâna ta - pot fi 2 posibilitati: îi e frică, vrea să fugă și își golește fălcile ca să poată alerga mai ușor; sau are încredere în tine ca îi vei ține mâncarea în siguranță.


își freacă burta sau lateralele corpului de pereți, obiecte, etc. - își marchează teritoriul. Pe ambele părți ale corpului hamsterului sirian și a hamsterului chinezesc, la nivelul șoldurilor, există câte o glandă de miros cu ajutorul căreia își marchează teritoriul. Speciile de hamster pitic (winter white, champbell, hibrid) au o singura glandă de miros poziționtă pe abdomen, în jurul buricului.


își ține coada sus și rămâne nemișcat - își exprimă intenția de a se împerechea. Se observă numai la femele în perioada de estru (termen popular - în călduri), de obicei la fiecare 4 zile. Acest comportament indică masculilor că este pregătită pentru împerechere. Se recomandă ca femela să fie lăsată în pace în această perioadă, să nu fie mângâiată.


ciupește degetul (mușcă slab) - pot fi 2 posibilități: ne atenționează că nu dorește compania noastră, fără să ne facă rău sau ne miroase mâna a mâncare sau alt miros necunoscut care îi stârnește interesul si dorește să îl cunoască/ guste.


mușcă, apoi ia poziție de atac - îi este frică de noi, arată agresivitate. O mușcătură neașteptată apare adesea chiar și la hamsteri complet îmblânziți atunci când îi trezim brusc din somn sau ne apropiem de ei fără sa ne observe. De aceea este important sa vorbim cu hamsterul inainte de actiona


se retrage neliniștit, temător din mâinile noastre - nu trebuie atins, nu trebuie urmăriți, nu trebuie prins, ci trebuie să așteptat până când se apropie singur de noi. Acest comportament poate fi observat si la hamsterii deja îmblânziți în cazul în care percepe un miros străin, facem o mișcare bruscă sau îl abordam din direcție greșită.


adulmecă insistent în timp ce stă lipit de pământ (merge târâș pe jos) - este tensionat, nervos, nesigur, ceva îl neliniștește. Acesta comportament este de obicei observat: atunci când hamsterii sunt puși într-un mediu necunoscut, plin de mirosuri străine și descoperă încet, cu atenție noul loc; sau atunci când hamsterul se află într-o zonă deschisă fără ascunzător și instinctiv îi este frică de un posibil prădător care ar putea ataca din cer.


stă în 2 labe fără să se miste, cu urechile ciulite (pozitie de suricată) - este atent la zgomotul din jur, este interesat de sunetele auzite. Poate sta si un minut intreg in pozitia asta.


urechile sunt culcate/lipite de cap, blana este ponosită iar hamsterul se mișcă încet - probabil s-a trezit recent. În general, hamsterii, ca și noi, sunt destul de “șifonați” și lenti imediat după trezire, se spală, își îndreaptă blana și devin mai activi în scurt timp. Până se întâmplă asta, trebuie lăsați în pace! În cazul în care hamsterul nu își revine (nu se spală, nu își spală blana, nu devine activ) este, probabil, bolnav și are nevoie să viziteze un medic veterinar specializat in animale exotice.


se spală intensiv, pare să fie nesigur, nu știe ce să facă - hamsterii se curăță/spală nu numai atunci când simt că blana lor este murdară sau are un miros străin, ci în special atunci când sunt speriați sau nu știu ce să facă în continuare. Deci, actiunea de spălare ajuta la diminuarea stresului.

tremură/ se scutură, își umflă fălcile și se întinde, apoi se pregătește să atace - este furios sau se simte amenințat. Cel mai probabil, urmează să muște.


se scaldă, face tumbe în nisip apoi începe să se curețe/spele - se simte bine, este mulțumit de viața lui de hamster.


sare pe verticală - există două posibilități: fie l-a îngrozit ceva, fie a fost pur și simplu obraznic, vesel, jucăuș.


deschide botul larg, se întinde în timp ce cască - poate fi un semn de relaxare sau oboseală. Cu toate acestea, botul larg deschis, fără întindere, este un semn de agresiune.


în mijlocul mângâierilor devine agitat, vrea să fugă, ciupește - s-a săturat, vrea să se retragă în cușcă. În acest caz, trebuie pus înapoi în cuscă, lăsat în pace.

Surse:


Autor: Daniela Cristina Rosu

232 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page