top of page
Writer's pictureHamster

De ce musca hamsterul

Hamsterii sunt animale mici si sensibile. Trebuie tinut cont de acest fapt in interactiunea cu el


Unul dintre cele mai comune motive pentru care hamsterul musca pentru tara noastra este faptul ca nu are un mediu corespunzator:


•AGRESIUNEA DATORATA CUSTII: De cele mai multe ori agresiunea rozatoarelor isi are radacinile in stresul psihologic cauzat de custi mici, fara accesorii necesare (asa cum sunt cele cumparate din pet-shop). Orice hamster care are un mediu necorespunzator poate deveni agresiv. Unii o vor face mai rapid decat altii. Inchiderea lor perioade lungi intr-un spatiu necorespuzator in care se plictisesc poate duce la comporatmente neobisnuite, extrem de agresive - sare sa muste, muscarea frenetica a gratiilor, comportament distructiv, agitatie si neliniste. Aceasta este o stare foarte rea care necesita actiune imediata, schimbarea custii cu corespunzatoare si adaugarea de accesorii.



Oferirea unui mediu adecvat hamsterului va imbunatati comportamentul acestuia.

•FRICA: Cel mai des inatlnit motiv al comportamentului agresiv al oricarui animal este frica. Hamsterul nu este un animal "rau si agresiv" ba din contra. Cand aducem prima data hamsterul acasa trebuie sa ii oferim cel putin cateva zile intregi de acomodare cu noul mediu si sa minimalizam interactiunea cu acesta. Asta inseamna ca o sa-l lasam cel putin 3-4 zile in pace fara sa bagam mana in cusca intr-un mod inutil sau sa incercam sa interactionam cu el. Plecand de la premiza ca are un mediu corespunzator si nu sta intr-o cusca de pet-shop, hamsterul incepe sa aibe incredere in mediul sau si orice interactiune va fi intampinata cu curiozitate si nu agresiune. Bruscarea interactiunii duce la anxietate din partea animalului. De cele mai multe ori rozatoarele ingrozite de frica adopta comportamentul “inlemneste, lupta sau fugi”. Lupta este aleasa atunci cand rozatoarele noastre nu gasesc alta optiune pentru a se proteja adica nu au unde sa fuga (cusca prea mica, lipsa de ascunzatori). Rozatoarele pot fi fricoase si datorita unor experiente negative din trecutul lor, lipsa manipularii sau manipulare necorespunzatoare, vazul slab si genetica indoielnica (inmultire haotica la oameni in casa etc). Din fericire exista speranta! Agresiunea din cauza fricii poate fi combatuta cu rabdare si bune tehnici de imblanzire.


•AGRESIUNEA TERITORIALA SI AGRESIUNEA HORMONALA: Se observa de cele mai multe ori la femelele care sunt gestante sau au pui. Se face deseori confuzia intre agresiunea fricii si agresiunea teritoriala. Daca rozatoarea arata agresiune teritoriala, de obicei va deveni mult mai calma si linistita intr-un loc neutru din afara custii pe care o protejeaza, va deveni mult mai usor de manipulat si interactionat cu ea. agresiunea teritoriala apare si la hamsteri care locuiesc impreuna deoarece sunt animale solitare si ar trebui sa stea separat. Hamsterii se pot rani pana la moarte. In natura s-ar alunga unul pe celalalt insa in captivitate nu au aceasta posibilitate. Desigur si interactiunea fortata poate fi perceputa ca o invazie a teritoriului care trebuie aparat.


•BOALA: Rozatoarele pot arata semne de agresivitate atunci cand nu se simt bine sau le doare ceva. Este necesar un consult la veterinar, mai ales daca agresivitatea se intampla dintr-o data.


In concluzie, rozatoarele pot avea comportament agresiv din mai multe motive. Nu am intalnit niciodata o rozatoare care este pur si simplu “rea”. Si ele sunt la fel ca noi...au zile bune si zile rele in care vor doar sa fie lasate in pace! Deci, luati si asta in considerare!”


Articol scris in colaborare cu Diana CDG.

265 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page