top of page
  • Writer's pictureHamster

De ce sa nu inmultim hamsterii (Crescator vs Inmultitor)

Updated: Sep 23, 2020

Inmultirea hamsterilor din pet-shopuri la noi in casa este extrem de periculoasa si nesanatoasa pentru animale. In acest articol voi descrie atat diferenta dintre un crescator etic si un inmultitor cat si riscurile inmultirii necontrolate.


Dupa cum bine stim, animalele din pet-shopuri provin de la inmultitori privati si nu de la crecatori etici.

Inmultitorii fac asta strict pentru profit, fara sa fie interesati de sanatatea animalelor si gradul de epuizare al femelelor. Ei au ceea ce se numesc crescatorii in masa (pup mills) cu standarde de igiena si de sanatate de regula deplorabile. Animalele nu au parte nici de minimum necesar unui trai adecvat nici de ingrijiri medicale.


Astfel avem parte de exemplare cu o genetica proasta cu diverse afectiuni medicale si cu o speranta de viata scazuta. Sindromul de agresivitate la hamsteri este transmis genetic iar un inmultitor nu va tine cont de acest fapt. Cel mai probabil un inmultitor va lua hamsterul cu sindromul agresivitatii si il va tine pentru inmultiri ulterioare, rezultand in alti hamsteri care sufera de acelasi sindrom si raspandirea genei responsabile.

Un inmultitor va avea multe exemplare in grija si nu se va ocupa deloc de imblanzirea si interactiunea cu acestea. De aceea hamsterii cumparati din pet-shop sunt speriati si fricosi daca nu chiar agresivi.

Pe de alta parte exista crescatorii etici (din pacate la noi in tara nu exista nimeni) au o cu totul alta mentalitate in cresterea si inmultirea hamsterilor.

In primul rand un crescator etic nu va face acest lucru pentru bani. Costurile cresterii adecvate sunt destul de ridicate in raport cu pretul pe care il ceri pentru fiecare exemplar in parte.



Un crescator etic va tine cont de minimum necesar habitatului hamsterului si nu va oferi mai putin de atat, ba chiar mai mult. Acesta va avea grija ca atat femelei cat si masculului sa nu ii lipseasca nimic.


Crescatorul etic va tine cont de genetica hamsterilor pe care ii inmulteste si va tine evidenta exemplarelor. Genetica este importanta atat pentru aspectul hamsterilor cat si pentru sanatatea acestora. Scopul crescatorului etic este sa inbunatateasca materialul genetic spre deosbire de inmultitor care nu va tine cont si care poate sa imperecheze frati sau mama si fiu etc. ducand la diverse afectiuni si malformatii.


Femela are nevoie de o alimentatie foarte bine echilibrata in timpul gestatiei si dupa nastere pentru a putea asigura necesarul de nutrienti pentru cresterea puilor. Crescatorul etic va tine cont de aceasta si va monitoriza atent femela in aceasta perioada.


Hamsterii au un ciclu de viata extrem de rapid iar femela lasata in aceeasi cusca cu masculul va fata cate o serie noua de pui din trei in trei saptamani. Acest fapt este profitabil pentru inmultitor si se va folosi din plin. Un crescator etic stie foarte bine ca intre gestatii femela are nevoie de o perioada de pauza care poate dura pana la cateva luni iar masculul va avea propriul lui habitat separat de cel al femelei.

In mod normal in natura, o femela va alunga masculul dupa imperechere insa in conditiile generale de captivitate acest lucru nu este posibil, iar femela poate rani grav masculul.

Crescatorul etic va duce orice animal bolnav la veterinar o data ce observa primele semne de boala. Tot acesta va cunoaste foarte bine comportamentul hamsterilor si va stii sa le faca controale regulate de sanatate.


Un alt caz de inmultire ne etica este cel de inmultire personala, acasa de catre detinatorii de hamsteri. Multa lumea isi ia "pereche" de hamsteri din pet-shop mai ales la sugestia personalului angajat sub pretextul ca "se simt singuri". Acest fapt este fals deoarece hamsterii sunt animale nocturne teritoriale si solitare. Ei nu simt lipsa unui alt hamster in acelasi mediu deoarece solitar inseamna ca doresc sa locuiasca singuri.

Din aceste perechi de hamsteri de multe ori rezulta pui de regula nedoriti cu aceleasi probleme genetice enumerate. Asadar este indicat sa nu achizitionati animale din pet-shop sau sa adoptati animale din surse indoielnice si sa le inmultiti in mod voit acasa indiferent de motivul pentru care o faceti. Mai jos aveti enumerate motivele pentru care nu e etic sa inmultim hamsterii la noi acasa.


Motivul 1: Genetica


Este extrem de important ca cei care se ocupa de imperecherea si cresterea hamsterilor sa aibe studii de genetica si sa o faca in mod etic. Intre gestatii femela are nevoie de tratament special si de pauza. Hamsterii care provin din pet-shopuri sunt crescuti si inmultiti in conditii mizere. Ei pot purta diverse afectiuni genetice cum ar fi: afectiuni cardiace, orbire, surzire, malformatii etc. Astfel de hamsteri au o speranta de viata din ce in ce mai redusa cu fiecare generatie. Aceasta inseamna ca o cunoastere combinatiilor letale, a combinatiilor nedorite si a mecanicii din spatele genelor in sine si a modului in care acestea afectează melanina este extrem de important in cresterea si inmultirea hamsterilor.


Printre altele, hamsterii luati din pet-shop sunt adesea frati iar inmultirea fratilor intre ei duce la acelasi tip de probleme ca si la oameni.


Asadar fara studii de genetica nu trebuie sa inmultim hamsterii doar de dragul de a vedea pui. Exista gene recesive care pot sari cate o generatie dar care pot duce la moartea unei intregi serii de pui inca dinainte de a deschide ochii.


Motivul 2: Femela mananca puii


Un alt motiv extrem de important pentru care nu e bine sa imperechem hamsterii este faptul ca gestatia si fatarea produce un stres enorm femelei care daca nu are un mediu adecvat poate ajunge sa isi manance proprii pui.


Stresul poate fi intern (dat de gestatie, alaptare si ingrijirea puilor) sau extern (sta cu masculul, are cusca minuscula, nu are casuta, omul o deranjeaza frecvent sa vada puii).

Frica este un factor care duce femela la mancatul puilor. Femelei ii poate fi frica de om, alt animal, zgomote in casa etc. Daca simte ca nu e in siguranta in mod sigur isi va canibaliza puii.

Schimbarea mirosului pe pui sau a custii poate duce la canibalism. Hamsterii sunt animale care se bazeaza in principal pe simtul mirosului. Daca un pui este atins de catre om atunci femela ar putea sa devina confuza si sa il perceapa ca un intrus in cuib.

Lipsa unei alimentatii adecvate duce foarte des la canibalism. O femela gestanta sau cu pui consuma extrem de multa energie si are nevoie de o dieta extrem de bine echilibrata si calculata.

Inabilitatea de a ingriji toti puii este un alt factor important. Daca femela este intr-o cusca mica fara resursele pe care le considera necesare isi va manca puii deoarece considera ca acestia nu pot supravietui. Este defapt un act de sacrificiu pentru binele celorlalti pui pe care ii va tine, daca va decide sa tina vreunul.


Motivul 3: "Costuri" medicale si personale


Un crescator etic trebuie sa stie sa monitorizeze comportamentul hamsterilor si a femelei si trebuie sa stie sa verifice sanatatea acestora. Daca puii sau femela se imbolnavesc, acestia trebuie dusi la un veterinar specializat pe ingrijirea animalelor exotice. Nu orice veterinar stie sa vindece rozatoare iar cei care stiu nu sunt deloc ieftini. Proprietarul va trebui apoi sa stie sa administreze medicamentele necesare.

Proprietarul trebuie sa stie si sa aibe grija de puii abandonati iar asta presupune hranire la intervale regulate timp de cel putin doua saptamani. Intreruperea hranirii regulate poate duce la moartea puilor.

Nasterea in sine poate produce probleme grave de sanatate cum ar fi distocie (pui blocat in canalul vaginal) care duce la hemoragie masiva, ruptura uterina sau blocajul fatului toate fiind mortale pentru un animal atat de mic si fragil.


Motivul 4: Spatiul


Hamsterii au nevoie de spatii mari iar o mama cu pui ar trebui sa aibe mai mult decat minimum necesar. Astfel daca minimum necesar este de 60x40x40 cm, pentru o femela cu pui ar fi bun un minim de 80x50x50 cm. Dupa varsta de 4-5 saptamani puii trebuiesc despartiti de mama iar de la 6 saptamani trebuie sa locuiasca singuri, fiecare in cusca sa. Un hamster poate face pana la 10-12 pui intr-o serie asta inseamna ca proprietarul va trebui sa fie pregatit cu 10-12 custi care sa corespunda minimului necesar ingrijirii fiecarui hamster in parte.


Motivul 5: Bani


Un crescator etic sau proprietar responsabil se va asigura ca animalutele sale nu duc lipsa de nimic. Asta inseamna ca va asigura habitate generoase cu mult substrat si multe jucarii. Costurile in acest caz se ridica destul de mult. Orice "reducere" a mediului in care tinem hamsterii nu este o practica etica deci cheltuielile aferente trebuiesc suportate. Controalele regulate la un veterinar de animale exotice nu sunt cele mai ieftine dar sunt necesare pentru asigurarea sanatatii exemplarelor aflate in ingrijirea noastra. Astfel inmultirea responsabila nu se face pentru profit. In momentul in care inmultesti animale esti direct responsabil pentru viata lor si ai un impact iremediabil asupra vietii animalului.


Asadar un proprietar responsabil nu va inmulti hamsterii in mod intentionat iar daca se afla in fata unei situatii cu pui (femela achizitionata gestanta din pet-shop) va face tot posibilul sa se dedice ingrijirii animalelor.



907 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page