top of page
  • Writer's pictureHamster

Cum sa imblanzim hamsterul.

Spre deosebire de caini si pisici, majoritatea animalelor de companie pe care le luam din pet-shop sau pe care le adoptam nu sunt defapt total imblanzite. Ele in prima faza ne vor percepe ca pe pradatori si le va fi frica de noi. In acest articol voi detalia cateva tehnici de apropiere de hamsterii nostri.



Cel mai important lucru pe care il putem face o data ce am adus hamsterul acasa este sa il lasa in pace minim cinci sau sase zile pentru a se acomoda. Aducerea acasa este un moment foarte stresant pentru animal. El a fost luat fara voia lui din mediul anterior si a fost introdus intr-un nou mediu. Trebuie sa va asigurati ca hamsterul are toate cele necesare conform minimului recomandat international. Nu exista un timp “magic” si exact pentru ca hamsterul sa se obisnuiasca, deoarece toti hamsterii sunt diferiti. Unii hamsteri se pot adapta usor si vor vrea sa se joace cu tine chiar in ziua in care i-ai adus acasa. Adoptati de la un crescator, acestia sunt mult mai obisnuiti cu interactiunea si manevrarea. Daca hamsterul este obisnuit cu oamenii, probabil ca vei vrea sa sari peste pasii imblanzirii, insa ghideaza-te mereu dupa comportamentul hamsterului. Daca vor sa interactioneze nu ezita sa le dai ceva bun de mancare din mana. Daca sunt speriati si se ascund in casute, sub asternut sau dupa diverse accesorii din cusca, lasa-i in pace pentru un timp mai indelungat.

Un mediu adecvat va ajuta in procesul de imblanzire deoarece hamsterul va deveni mai receptiv si mai relaxat.

Un alt pas extrem de important este sa ne inarmam cu foarte multa rabdare. Fiecare hamster e diferit atat in privinta speciei cat si ca individ intr-o specie anume. Asta nu inseamna ca daca eu am avut un hamster din specia X in trecut si a mers bine va merge la fel si acum. Hamsterii au personalitati individuale si preferinte personale.


Fa cunostinta cu hamsterul din punctul lui de vedere:

Asemeni oamenilor, este indicat sa te faci cunoscut hamsterului. Cel mai bun mod este de a baga o bucata de hartie igienica/servetel in soseta/maneca/sutien si dupa cateva ore sa il pui in cusca hamsterului, iar acesta isi va face culcus din hartia respectiva. Din cauza vederii lor slabe, hamsterii se folosesc in principal de miros. Ei se vor obisnui cu mirosul tau si vor invata ca nu esti un pradator. O alta metoda buna este sa stai langa cusca lor si sa le vorbesti (chiar daca hamsterii stau ascunsi). In acest fel ei se vor obisnui cu vocea ta si vor sti ca atunci cand o aud nu trebuie sa se teama.


Calea catre inima unui hamster...

... este prin stomac. Pentru imblanzire se recomanda “bunatati” cu un miros mai puternic ca sa ii atraga si de calitate buna acestea e bine sa nu faca parte din mixul lor curent pentru ca nu vor fi motivati sa vina si sa ia din mana noastra. De ce ai lua ceva scump cand se gaseste gratis? Unele fructe si legume, viermi, seminte de floarea soarelui, alune/nuci, toate merg de minune. Nu uita sa fii curat pe maini inainte de a-i oferi bunatatile. Doresti sa asocieze mirosul tau cu mirosul mancarii sale preferate si nu cu alteceva. Ideal ar fi ca inainte de a incepe sa oferi mancare sa freci intre palme putin asternu/nisip pentru a imprumuta si din mirosul hamsterului ca sa nu mai parem amenintatori.


Tehnici concrete


Etapa unu: In primul rand la inceput, de fiecare data cand ii dam de mancare sau interactionam in cusca e bine sa ii vorbim pe un ton placut si calm. Recomand ca acest exercitiu sa il facem cel putin o saptamana pana sa trecem la etapa doi.


Etapa doi: Cu ceva bun pentru hamster in palma (eventual ceva ce nu se gaseste in mixul regulat) asezam palma undeva in cusca si lasam hamsterul sa isi faca curaj sa vina spre palma. Nu "alergam" cu palma dupa el daca nu vrea sa ia mancarea. Stam minim zece minute asa daca hamsterul nu si-a facut curaj sa ia mancarea. Dupa zece minute, exact unde a fost palma lasam si mancarea. Astfel el va asocia mancare buna cu mirosul nostru.


Etapa trei: o data de hamsterul si-a facut curaj si reuseste sa ia mancarea din mana (chiar daca doar o ia si fuge) il putem transporta cu ajutorul unei cani sau orice recipient catre un loc de joaca amenajat si sigur si sa il lasam sa exploreze cu noi in apropiere. Organizeaza cada sau un tarc cu jucarii si ascunzatori si stai impreuna cu hamsterul inauntru. Lasa-l sa te miroasa, sa se urce pe tine, sa cerceteze. Pentru inceput poti face asta cateva minute, atat cat hamsterul se simte comfortabil. Apoi poti mari durata petrecuta impreuna. Unii hamsteri devin agitati in spatii deschise, nu fortati hamsterul sa stea afara mai mult decat doreste, daca doreste. Atentie sa ai deja cada\tarcul pregatit inainte de a aduce hamsterul in acest spatiu. Nu poti sta cu hamsterul in mana in timp ce amenajezi.


Etapa patru: Hamsterul nu numai ca ia mancarea din mana, dar are curaj si sa o manance in timp ce sta in palma. In aceasta etapa putem sa miscam mana de colo colo in cusca usor, fara sa bruscam. Daca hamsterul se sperie si vrea sa coboare, il lasam in pace si ii vorbim frumos.


Etapa cinci: Hamsterul se urca singur in palma (nu este mancare) si isi cere bucatita de bunatati. In aceasta etapa devine usor sa il transportam in palma de colo colo pe distante scurte.


Foarte important este sa nu trezim niciodata hamsterul ca sa interactionam cu el. Procesul de imblanzire va dura mai mult daca nu respectam programul acestuia.



Durata de timp necesara imblanzirii hamsterului tine de multi factori cum ar fi: mediul din care provine (daca cineva l-a luat in mana frecvent de cand era mic), daca a trait intr-un mediu adecvat, daca acum traieste intr-un mediu adecvat si de personalitatea sa in general.


Cel mai important element in imblanzirea hamsterului este defapt rabdarea. Unii hamsteri se pot imblanzi in scurt timp o saptamana doua sau au nevoie de mai mult timp de exemplu sase sau sapte luni. E important sa nu renuntam ci sa continuam cu exercitiile fiecarei etape zilnic. Continua sa incerci si nu te simti dezamagit daca hamstrului tau ii trebuie mai mult timp sa devina prietenos. Unii hamsteri, in special cei din petshop, necesita mai mult timp de imblanzire. Acest proces poate dura si cateva luni. Exista si hamsteri care nu pot fi imblanziti niciodata si prefera sa isi traiasca viata in modul “uita-te, dar nu atinge”. Este perfect normal si pot trai vieti fericite. In cele din urma, fiecare gaseste metodele proprii de imblanzire a hamsterului, in conformitate cu caracterul si comportamentul acestuia. Oricum ar fi, adu-ti aminte: “Tu nu iti petreci toata viata alaturi de hamsterul tau, insa el isi petrece toata viata lui alaturi de tine. Da-i ce e mai bun si fa-o sa conteze”


Autori: Diana CGD si Lavinia Hutanu

1,943 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page