top of page

Comportamentul hamsterilor-studiu de caz Chitaila si Pepenel

  • Writer: Hamster
    Hamster
  • Jul 8, 2020
  • 4 min read

Acest articol analizeaza importanta mediului de viata a primelor saptamani in comportamentul ulterior al hamsterului. Este bazat pe observarea comportamentului celor doi hamsteri mentionati.



Amandoi hamsterii fac parte din specia pitic rusesc hibrid. Au fost adoptati amandoi la varsta de patru saptamani din medii total diferite. Personal eu am adoptat cate un parinte, am adoptat tatal lui Chitaila-Scormonelli si mama lui Pepenel-Ochiosica. Acest aspect e important in analiza ulterioara.

Mediul de viata de la inceput este foarte important pentru comportamentul ulterior al animalului.

Analiza lui Chitaila:

  • adoptat la o luna si jumatate din mediu neadecvat (cusca mica impartita cu 8-9 hamsteri; adulti + pui din mai multe serii, roata nepotrivita, mancare slaba in nutrienti, manuit necorespunzator de un copil mic)

  • greutate: 37g la adoptie, 57g la 11 saptamani.

  • imblanzire: proces greoi, dupa doua saptamani e relativ imblanzit. A fost un efort, a necesitat multe treat-uri.

  • Comportament general:

1.musca,

2.disperat dupa mancare o tine mereu in falci,

3.simte nevoia sa isi imprastie mirosul in toata cusca des,

4.nu lasa excremente in locuri vizibile inafara culcusului,

5.catarator cu orice ocazie.


Detalii despre Scormonelli (tatal lui Chitaila)

Scormonelli a provenit din acelasi mediu. Pe tot parcursul vietii a muscat, nu am reusit niciodata sa il aduc la o imblanzire adevarata, spre sfarsitul vietii nu mai musca deoarece nu mai avea putere. Mirosea foarte pregnant inca de la inceput, tinea musai sa marcheze tot ce putea. Mancarea a tinut-o in falci aproape toata viata, nu si-a facut depozite decat dupa vreo 3 luni. Coloana o avea stramba datorita rotitei neadecvate si spre sfarsitul vietii s-a miscat din ce in ce mai greu.

Analiza lui Pepenel:

  • adoptat la varsta de o luna dintr-un mediu adecvat (cusca mare impartita doar cu mama + fratii dintr-o singura serie, rotita potrivita, mancare bogata in nutrienti, fara manipulare brusca sau neadecvata)

  • greutate: 46g la adoptie, 50g la 6 saptamani.

  • imblanzirea: procer usor, dupa doua saptamani aproape bland, nu a necesitat multe treat-uri.

  • Comportament general:

  1. Musca,

  2. Nu simte nevoia sa tina mancarea in falci

  3. Nu e la fel de mirositor ca Chitaila.

  4. Este un pistolar cu rahatei in loc de gloante.

  5. Nu e interesat de evadare prin catarare.



Detalii despre Ochiosica (mama lui Pepenel):

Provenita dintr-un mediu asemanator cu Scormonelii si Chitaila, a fost fortata sa stea cu masculul. A nascut o serie de pui care a fost eutanasiata de catre stapani (asa mi s-a povestit). A fost tinuta in continuare cu masculul si a mai facut inca doua serii de pui. Posibil sa se fi batut des cu masculul deoarece avea un deget lipsa si urechiusa capsata. La mine a ajuns cu seria a doua in varsa de 5 zile. Era gestanta cu seria trei deoarece in tot acest timp a fost tinuta cu masculul in aceeasi cusca. Primele doua saptamani a fost lasata in pace deoarece riscul de a manca puii era foarte mare. O data ce puii din aceasta serie aveau ochii deschisi am inceput procesul de imblanzire. Ochiosica a muscat cu orice ocazie suficient de tare incat sa te doara dar suficient de slab in cat sa nu dea sangele, cu alte cuvinte era la limita datului sangelui dar inca nu strapungea pielea. Ca sa lucrez cu puii, ii transportam intr-un tarc deoarece riscul copierii comportamentului de la mama era mare. A nascut seria trei cand seria doi avea 21 de zile. Am separat urgent puii mai mari de mama.


O data ce Ochiosica a ramas singura (fara pui) am inceput procesul de imblanzire. Pana acum, dupa 5 luni de la adoptie inca mai musca la fel de tare. Am invatat doar cum s-o manipulez in asa fel incat sa nu mai aibe ocazia sa muste. Daca este scoasa in tarc trebuie musai mituita cu treat-uri altfel musca. Frecvent simte nevoie sa scape si face depozite de mancare impresionante (depasesc cu 4-5 ori greutatea ei). Mereu isi face cuib probabil in asteptarea urmatoarei serii de pui. Nu se ingrasa deoarece surplusul il depoziteaza. Nu observ niciodata unde sunt fecalele.


Concluzii:


Mediul de viata este extrem de important pentru comportamentul hamsterilor. Cu totii ne dorim un hamster bland care sa stea in palma sa il mangaiem. Concluzia dupa o luna de la momentul adoptiei lui Chitaila si Pepenel a fost ca primele saptamani de viata in conditii neadecvate influenteaza negativ comportamentul ulterior al pufoseniilor, dar ca poate fi schimbat sau ameliorat in timp, oferindu-le un mediu propice (cusca mare, asternut potrivit, mancare de calitate, roata potrivita, nisip si jucatii) si multa rabdare si dedicare din partea stapanilor.

Dupa aproape 3 luni de la analiza initiala se poate afirma ca intr-adevar rabdarea si dedicarea stapanilor pot face minuni, cel putin in cazul lui Chitaila asa a fost. - Desi inca musca cand se baga mana in cusca, cand e scos din cusca ii place foarte mult sa ifie masat si in timp ce primeste masajul el rasplateste cu pupici (linge mana) - Nu mai este disperat sa isi umple falcutele si sa depoziteze mancarea, acum mananca direct in bolul de mancare, sau unde mai gasest treat-urile lasate prin cusca - Nu mai face pipi peste tot in cusca, acum s-a invatat sa faca pipi doar in nisip (ceea ce usureaza foarte mult munca).

Pepenel a fost usor de imblanzit si am ajuns la armonie destul de rapid.

Scormonelli si Ochiosica au fost hamsteri chinuiti mult timp. Scormonelli a murit dar nu a fost niciodata cu adevarat bland, mereu vroia sa muste. Ochiosica are parte de imbunatatiri in comportament insa tot musca. Un mediu de viata adecvat cat mai devreme in viata hamsterului ajuta la imblanzire si la un comportament armonios.


Toate concluziile acestui articol sunt bazate pe observatii empirice.



Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page