top of page
  • Writer's pictureHamster

Dintii si unghiile hamsterului

Dintii si unghiile hamsterilor cresc pe tot parcursul vietii, de aceea e bine sa oferim posibilitati de tocire.


Dintii sunt un aspect important si nu trebuie neglijati. Deoarece le cresc continuu pe parcursul vietii, hamsterul trebuie sa aibe acces la diverste obiecte sigure pentru ros. Acestea pot fi cumparate special din pet-shop sau pot fi facute. Cele din pet-shop vin intr-o varietate de texturi


Dintii si unghiile hamsterilor cresc continuu


Inafara de jucariile specifice de ros mai putem avea casute si poduri de lemn pe care hamsterul le poate roade pentru a-si toci dintii.

Printre jucariile de ros se mai gaseste un produs penru caini insa vegetal 100%, bun pentru hamsteri numit whimzees. Acestea vin intr-o varietate de culori si forme, sunt ieftine si hamsterii le adora. Aceste produse se gasesc de regula la sectiunea caini. Angajatii de la pet-shop o sa va zica ca nu sunt pentru hamsteri, dar acum stiti mai bine.



Variantele pentru jucarii de ros facute in casa sunt la indemana daca aveti obiectele necesare. Puteti construi diverse obiecte din carton sau partea cartonata ramasa dupa sulul de hartie igienica. Se mai poate lua o nuca in coaja cu o gaurica pentru ca hamsterul sa simta mirosul de nuca. El va roade coaja incercand sa ajunga la nuca si astfel isi va toci dintii.


O alta metoda de jucarie facuta in casa o contituie culegerea unei ramuri de pom nestropit, se usuca natural si se baga in cuptor pentru dezinfectare inainte de a da hamsterului. Printre lemnele safe pe care le putem folosi sunt:

mar, salcie, par, dud, alun, paducel (se scot spinii), magnolie, gutui, coacaz chinezesc, stejar, plop, ulm, paltin de munte, magarasul.


Daca hamsterii sunt neglijati si nu au acces la posibilitatea de a-si toci dintii, acestia vor incepe sa roada gratiile custii sau accesoriile de plastic. Pe langa faptul ca ingestarea plasticului este nociv, rosul unor obiecte nepotrivite poate duce la probleme dentare pe care doar medicul veterinar le poate ajusta. Exista insa si probleme asa de grave in cat medicul nu mai poate face nimic.


Mai jos vedeti cum trebuie sa arate defapt dintii sanatosi de hamster. Este normal ca hamsterii sa aibe dintii galbeni.



Unghiile hamsterilor

Ca si la oameni, unghiile hamsterilor sunt intr-o continua crestere. Avantajul nostru aici este ca putem face noi personal ajustari in cazul in care ele cresc prea lungi. Pentru inceput e bine sa ii oferim hamsterului niste pietre mari sau niste ceramica pe care sa paseasca pentru ca unghiile sa se toceasca in mod natual. Hamsterul trebuie sa aibe in cusca intre 15 si 20 cm de substrat pentru a-si construi vizuine, aceasta activitate ii ajuta sa isi toceasca unghiile.


Daca totusi blanosul nu sapa de buna voie sau nu reuseste sa isi toceasca singur unghiile noi putem actiona si ii putem taia. Trebuie avut grija deoarece ei au vene in unghii si daca taiem prea scurt o sa ii doara si o sa curga sange.




O lista cu jucarii de ros:


Exista multe altele aceasta este o lista scurta.


Nu uitati: Hamsterii sunt fiinte vii, nu jucarii.

1,224 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page