top of page
  • Writer's pictureHamster

Dieta Hamsterilor

Updated: Sep 23, 2021

Hamsterii sunt animale omnivore si trebuie sa tii cont de cateva reguli de dieta pentru a avea un blanos sanatos.



Este foarte important sa alegem un mix bun. Acesta trebuie sa fie special pentru hamsteri deoarece sunt omnivori. A se evita mixurile pentru mai multe animale necompatibile cum ar fi porcusori de guinea si hamsteri, degu si hamsteri etc.


Hamsterii sunt animale omnivore


Un mix calitativ, ideal pentru hamsteri ar trebui sa respecte urmatoarele aspecte:

  • sa tina cont de habitatul natural al acestora deoarece corpul lor este adaptat la respectivul stil de viata, iar sistemul lor digestiv este specializat in digerarea alimentele care se gasesc in mod uzual in respectivul habitat

  • sa nu contina arome/ coloranti artificiali

  • valorile nutritionale incadrate in urmatoarele intervale: grasimi 4-7%, proteine 16-21% (si ar trebuibsa contina inclusiv proteina animala), fibre 8-12%.


In Romania nu avem multe optiuni de mixuri calitative. Urmatoarele sunt cele pe care le-am identificat ca fiind cele mai calitative la momentul actual:

* Mix pentru hamsteri pitici sau sirieni de pe site-ul glirex.hu (se face periodic pe grupurile de hamsteri de facebook o comanda comuna) https://glirex.hu/hibrid-horcsogeleseg?search=G139






* VERSELE-LAGA Nature mini Hamster Hrană pentru hamsteri (contine si pelete deci nu are diversitate, in plus e posibil ca hamsterul sa nu le prefere si sa nu le manance avand in vedere ca nu contine arome si adaosuri artificiale). https://www.maxi-pet.ro/versele-laga-nature-hamster-hrana-pentru-hamsteri-pitici-400g.aspx



Habitatul natural si alimentatie:

  • Hamsterii sirieni

Hamsterii sirieni traiesc in stepele Siriei, in principal pe platourile fertile. Pasajele lor subterane adanci de 1-3 metri ruleaza sub plantatii de legume, fructe si cereale. Datorita terenului agricol, au mancare din abundenta.

Alimentatia de baza este reprezentata de boabele gasite in ferma si semintele mici ale tufisurilor si ierburilor din jur, aceasta fiind completata de frunzele, florile si radacinile legumelor si fructelor cultivate, precum si plantelor care nu fac decat iarba. In plus, hamsterii vaneaza regulat insecte si, daca reusesc sa le prinda, sunt fericiti sa le consume.


  • Hamsterii pitici rusesti si roborovski

Hamsterii pitici Winter white, Campbell si Roborovski provin din medii extrem de similare in zone apropiate. Winter white traiesc la granitele Siberiei si Kazahstanului, Campbell traiesc in principal la granitele Mongoliei si Chinei, practic stepele sterpe, in timp ce hamsterii roborovsky provin in principal din desertul mongol, locuri semi-desertice.

Deserturile nesfarsite, semi-deserturile si stepele sterpe sunt dominate de ierburi, cu putine plante care cresc pe solurile aride, astfel incat spre deosebire de hamsterii sirieni, piticii winter white, champbell si roborovski nu au acces la mancare abundenta.

Alimentatia lor este, in principal, compusa din mici seminte de ierburi, completate de fructe (mai rar), frunze, flori, radacini si diferite insecte.


Suplimente alimentare





Pentru a avea o dieta echilibrata, pe langa mixul de seminte sau pelete se vor adauga periodic legume, fructe, fibre si proteine.

Legume bune pentru hamster:

Busuioc, sparanghel, muguri de fasole, ardei gras, broccoli, morcov, conopida, telina, castravete, fasole verde, pastarnac, mazare(fara pastaie), cartofi (fierti sau copti), dovleac, porumb dulce, dovlecel.

Carne și proteina animala:

Ou (fiert), pui (fiert fără condimente), vaca (fiarta fără condimente și fără grăsimi), viermi de faina (din pet-shop), crevete, porc (fiert fără condimente sau grăsimi), curcan (fiert fără condimente sau grăsimi), greieri (vii sau uscati din pet-shop), larve de viermi de matase (din pet-shop sau de pe glirex.hu), creveti uscati (din pet-shop)

Tofu simplu-vegetal, conține proteina și fibra.

Nuci și semnite:

Alune de pădure, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de in, nuci, caju, linte, arahide, pecan, fistic, boabe soia, seminte chia, seminte sesam, seminte de canepa.

Fructe (se dau rar – o data la 1 săptămâna chiar 2):

Măr (fără seminte), banana, mure, afine, pepene galben, cireșe (fără coada sau sambure), strugure (fără sambure), mango, papaya, piersica, pere, prune, capsuni, zmeura, pepene verde.

Recompense sanatoase

Mâncare de bebelusi (fără aditivi sau zahar), orez brun (fiert-fara condimente), brânza (low-fat și nu foarte sarata), paste și spaghete (fierte fără condimente), pâine integrala eventual fără sare (poate fi și prajita), tofu simplu, 1 lingurita de iaurt simplu, germene de grau.


912 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page